Stockholm på ITB

ITB

ITB i Berlin, som går av stapeln nu i dagarna, skjuter in sig på tre områden. Det handlar om trygghet och säkerhet, digitalisering och artificiell intelligens (AI). Ganska glödheta ämnen alla tre för besöksnäringen. Visit Stockholm följer detta på plats och vi jobbar under året med två av de tre ämnena.

Trygghet och säkerhet var uppe i december förra året när jag träffade mina vd-kollegor från Europa på ett av våra återkommande möten. New York berättade om sitt arbete med krisplanering och vi har en del att lära. Därför har vi på Visit Stockholm dragit igång ett arbete för att få till en planering som liknar den som finns i New York. Jag hoppas återkomma i ämnet under året.

Sedan är det digitaliseringen som är ganska given. Tillsammans med flera aktörer i besöksnäringen har vi startat ett projekt som har till syfte att förbättra besökarens digitala upplevelse av Stockholm. Projektet är i startgroparna och kommer att rulla i två år. Även här återkommer vi med mer information, eller så kan du höra av dig till mig om du vill veta mer redan nu.

Det mesta som händer på AI-området är verkligen spännande, mycket är relaterat till forskningen ännu. Besöksnäringen har inte en tillräckligt stark koppling till akademin så här gäller det för alla att hålla fötterna framme.

För ett par veckor sedan hade vi en presentation för intresserade kollegor i besöksnäringsbranschen om hur vårt nya arbetssätt med Visit Sweden ser ut. Sammanfattningsvis kan man säga att vi tillsammans för första gången fokuserar på att huvudstaden är den främsta ingången till ett besök i Sverige. Det är viktigt att slå fast av flera olika anledningar. Du som vill veta mer om både samarbetet och hur man som aktör kan vara en del av Stockholms utveckling är välkommen att höra av dig!

Jag har varit i Istanbul för att prata på World Tourism Forum Global Meeting om Stockholm som besöksdestination. Vi fick ett stort utrymme på en bra kongress med andra talare som David Milliband och Jack Straw. Det är slående att vi är långt fram i vår destinationsmarknadsföring om man jämför med andra på det sätt vi ser resenären och på det sätt vi positionerar Stockholm med värderingsstyrd kommunikation.

/ Thomas Andersson, VD