Stockholm motorn i Sveriges besöksnäring – 13,5 miljoner gästnätter under 2016

Christmas_Market_Old Town_Photo_Jeppe Wikström_Low-res

2016 blev ett rekordår för Stockholms besöksnäring med drygt 13,5 miljoner gästnätter vilket gav en total ökning på mer än +4%. Årets sista månad ökade de internationella gästnätterna med +14%.

De internationella besöken i Stockholm stod för en ökning på +4,6% och de nationella besöken stod för +3,8% jämfört med året innan. De största marknaderna ligger, liksom förra året oförändrade i toppen, Tyskland, Storbritannien och USA. Kina står för den största ökningen under året, +37%, en marknad som Stockholm har arbetat aktivt för att nå.

– Jag är stolt och glad över att Stockholm är så attraktivt på den internationella marknaden, säger Karin Wanngård (S), finansborgarråd i Stockholms stad. Ett målmedvetet arbete har gett resultat och det är viktigt att vi vågar fortsätta satsa, det visar inte minst succén med Eurovision. Staden ska fortsätta bidra till att besöksnäringen har de allra bästa förutsättningarna och med den här ökningen kommer vi närmare vårt mål att vara en av Europas tio främsta besöksdestinationer.

– Det här visar att vi tillsammans med hela besöksnäringen lyckats positionera Stockholm som en öppen och välkomnande stad, säger Thomas Andersson, vd för Visit Stockholm. Under kommande åren ska vi inkludera fler aktörer och vässa arbetet med Stockholm som ett alternativt resmål som inte bara står för design och god mat, utan för tech, jämställdhet och människors lika värde.

Läs hela rapporten

För mer information, kontakta:

Karin Wanngård: kontakta pressjouren tel +46 (0) 761 22 92 35
Sabina von Greyerz, PR Manager Visit Stockholm , tel +46 (0) 8 508 280 69