Rekord i antal kryssningspassagerare

Idag avslutas årets kryssningssäsong och det sätter punkt för en rekordsäsong med 485 000 passagerare, jämfört med förra årets 467 000 passagerare. Glädjande nog blir säsongerna längre och i år har fartygen avlöst varandra under perioden april till oktober. Totalt besökte 278 fartyg Stockholms Hamnar. Under årets säsong var det totalt 47 anlöp som var ”turnarounds”, vilket innebär att resan påbörjades eller avslutades i Stockholm.

Våra kryssningsresenärer spenderar totalt en halv miljard kronor under sina besök och ger Stockholm höga betyg i våra undersökningar. Under året röstades Stockholm fram som “Best Destination in Europe” när tidningen Cruise International genomförde en omröstning.

Såhär säger Claudia Quas, projektledare Stockholm Cruise Network:

Vi har under flera år sett en mycket positiv utveckling av både kryssningsfartyg och passagerare till Stockholm. Säsongen har förlängts och nöjdhetsgraden håller sig på en väldigt hög nivå. Antalet ”turnarounds” är fler vilket i hög grad bidrar till ökade intäkter i form av bl a hotellövernattningar och restaurangbesök.

Det tillsammans med årets rekord i passagerare och de fina priser vi vunnit är naturligtvis ett kvitto på att vi tillsammans med Stockholms Hamnar och  våra partners gör rätt saker och att det långsiktiga arbetet med att marknadsföra Stockholm som kryssningsdestination  är viktigt och ger resultat. Glädjande nog ser bokningsläget mycket bra ut även nästkommande år vilket ligger helt i linje med Stockholms långsiktiga tillväxtmål som besöksdestination.

Läs mer här!