Karin har ordet – En kongressvärld i förändring

Karin_Conventions_320Året har börjat i en rasande fart och vi har redan varit ute och flugit och flängt en del.

Christian har varit på roadshow i USA tillsammans med några av våra partners; Marriott, Münchenbryggeriet och DMC Sweden. Den här gången besökte vi Atlanta, Ft Lauderdale och Miami. Vi ser en klart uppåtgående trend för USA-marknaden, framförallt gällande incentiveresor. En del i detta är självklart den ökade tillgängligheten i och med att Norwegian nu har startat sin direktflyglinje mellan Ft Lauderdale och Stockholm. Resan resulterade också i två artiklar i Prevue Magazine och Sun Sentinel, som är Ft Lauderdales och södra Floridas största dagstidning.

Convene är en nystartad workshop i Vilnius där endast utställare från Baltikum och Skandinavien får delta och som samlar många köpare från Tyskland och Holland. Vi var med för andra året i rad och märkte av ett fortsatt stort intresse för Stockholm och hoppas på fler utställare från Stockholm till nästa år.

Vi har också varit i Holland på en säljresa, deltagit på en mässa för holländska MICE-köpare i Amsterdam tillsammans med Artipelag och Clarion och Hanna är just nu i Cannes på en workshop med brittiska och tyska köpare. Dessutom har vi under de första två månaderna mottagit flertalet organisationer på site inspection här i Stockholm.

I början av februari deltog jag på EMEC, MPI:s europeiska möte. Kongressen, med ca 300 deltagare, ägde rum på en helt ny anläggning i Krakow, en stad som nu satsar en hel del på att attrahera möten. Det pratades mycket om att företagens budgetar för möten nu är tillbaka på ungefär samma nivåer som innan finanskrisen, men att mer ska rymmas inom budgeten – man vill få ut mer av mötet, man är mer kritisk och ROI är ännu mer i fokus.

Jag har även varit i Berlin tillsammans med Stockholmsmässan. Där träffade vi bl a K.I.T. och CPO Hanser, två kongressorganisatörer som har många stora möten. Vi åkte hem med en hel del information som vi kommer att ha nytta av i vårt fortsatta arbete att attrahera de stora kongresserna.

Det jag har reflekterat över under mina nedslag på olika ställen i Europa under den senaste tiden och efter att ha samtalat med och intervjuat ett antal olika kongressorganisationer, är att det händer en del nya saker inom kongressvärlden just nu och här kommer ett par exempel.

Europeiska kongresser har under åren fått allt fler delegater från Asien och Mellanöstern. Anledningen är bland annat att de europeiska kongresserna har haft en hög vetenskaplig nivå, samt att det generellt inte är lika hårda visumregler i Europa som i exempelvis USA. Nu börjar en del europeiska organisationer därför att titta mer och mer mot Asien och arrangera möten där. En del har redan börjat ta ”the best of” från sitt europeiska möte och gör något av det i Asien, en del tittar till och med på att lägga in en asiatisk destination i sin rotation. Långt ifrån alla tänker så här, men det är ändå något intressant som håller på att hända. Anledningen är att det finns mer pengar att hämta på dessa ”nya” destinationer. Sponsorerna når nya marknader och flera destinationer går in och stöttar kongresser ekonomiskt för att de ska komma dit.

Unga läkare och forskare önskar andra typer av mötesformat, mer interaktivt och mer diskussioner. Detta påverkar vilken typ av lokaler eller anläggningar som efterfrågas. Man vill kunna vara mer flexibel och ett måste är att det finns fungerande wifi.

Detta innebär både faror och möjligheter för Stockholm. Jag vet inte om vi ska dra alltför stora växlar på det här med att en del kongresser sneglar österut, men det är klart att det skulle kunna innebära ökad konkurrens. Men när det kommer till flexibla mötesanläggningar och kreativa möteslösningar, då har Stockholm mycket att erbjuda!

Den här veckan samlas alla ICCAs skandinaviska medlemmar i Uppsala för att utbyta erfarenheter och lära oss mer av varandra. Jag hoppas och tror att jag kommer att träffa några av er där.

Hälsningar, Karin
Chef Stockholm Convention Bureau

För fullständiga kontaktuppgifter till oss alla klicka här!

Klicka här för att se aktivitetslistan för mars-maj!