ITB – världens största mässa och mötesplats för besöksnäringen

Den 4-8 mars deltog vi tillsammans med partners på ITB i Berlin. ITB hade i år 175 000 besökare, varav 115 000 var fackbesökare. Fler än 10 000 researrangörer och 186 länder fanns representerade, vilket är en ökning av antalet besökare och utställare jämfört med 2014.

Stockholm och Sverige var som tidigare år en del av den nordiska montern. VisitSweden samordnade de svenska utställarna och vi hade tillsammans med några av Stockholms attraktioner en del i montern. ”The Stockholm corner” representerades av ABBA The Museum, Vasamuseet, Junibacken, Skansen och Tom Tits.

itb1_320Under torsdagen arrangerades ett pressevent tillsammans med de andra nordiska länderna och från Sveriges sida var det Stockholm och ABBA The Museum som kommunicerades. Vi valde att fokusera på Stockholms ökning av tyska gästnätter på hela 13% och Stockholms kulturella utbud. Abba The Museums nyhet i muséet skapade stor förväntan och intresse hos media. 66 journalister kom till pressevent. Gunilla Backman stod för underhållningen och Ing-Marie Halling och Mathias Hansson från Abba The Museum fanns på plats för enskilda intervjuer. Vi var mycket nöjda med det stora intresset och uppslutningen. Svenska ambassaden bjöd även in till ett Sverige-event för alla utställare och utvald media.

Vi hade många förbokade möten, men ännu fler spontanbesök från både säljled, media och branschkollegor. Vi tar med oss att Stockholm är populärt och att man ”pratar” om Stockholm i många olika kanaler och skilda områden. Vi fick också med oss flera nya idéer, samarbeten och pressförfrågningar hem.

itb2_320Stockholm fanns även representerat på ITBs Pink Pavillion, en utställningsdel dedikerad för bearbetning av HBT-segmentet. Stockholm Gay & Lesbian Network fanns på plats under både fack- och konsumentdagarna och vi fick bekräftat att det finns ett väldigt stort intresse för Stockholm och Eurogames Stockholm 2015. Tyskarna är den näst största nationaliteten av anmälda deltagare.

ITB är också en viktig möteplats för internationella resebloggare så Emilia var på plats för att nätverka samt för att ta del av seminarieprogrammet om E-travel. Vi hade också möten med olika bloggkollektiv som kom med spännande förfrågningar, och vi kommer att titta på hur vi bättre kan integrera sociala kanaler i vår marknadsföring.

Att vara på plats på ITB bekräftade att intresset för Stockholm är stort och att mässan är en viktig mötesplats och ett bra forum för trendspaning och omvärldsbevakning.