EM i Konståkning genererade 100 miljoner till Stockholmsregionen

Internationella mästerskap lockar internationella besökare. EM i Konståkning arrangerades på Ericsson Globe i Stockholm mellan den 26 januari-1 februari 2015. Evenemanget genererade 100 miljoner kronor i omsättning till regionen, vilket motsvarar 65 heltidsjobb på helårsbasis.

Foto: Emma Svensson

Som en del i Stockholms stads strategi att vara en attraktiv evenemangsstad arbetar vi med att värva evenemang till Stockholm. Målet är att attrahera fler besökare, skapa fler arbetstillfällen och att Stockholm ska uppfattas som en levande stad att bo och leva i för alla oss Stockholmare. Arbetet med att få EM i Konståkning till Stockholm har pågått under fler år. 2012 blev det klart att vi tillsammans med Svenska Konståkningsförbundet och Stockholm Globe Arenas vann hem EM till Stockholm i konkurrens med ett antal andra destinationer i Europa. Och sedan dess har vi arbetat tight för att skapa ett riktigt bra evenemang.

För att bygga upp intresset inför och under evenemanget arrangerades det en rad olika konståkningsevenemang runtom i Stockholm, som exempelvis Art on Ice på Ericsson Globe, uppvisningar och skridskodisco på isbanan i Kungsträdgården, samt konståkning på plastis inne på NK.

Vi inkluderade EM i Konståkning i ett antal internationella marknadsaktiviteter, kampanjer och pressresor, primärt riktat mot målgrupper i Ryssland och Finland, samt lyfte det i våra olika sociala kanaler. Vi utbildade också de 500 volontärerna som arbetade under evenemanget i stockholmskunskap och värdskap. EM i konståkning avslutades med en stor mottagning för alla internationella deltagare på Stadshuset. Totalt besökte 38 000 personer evenemanget, varav cirka hälften var tillresta besökare.

Både deltagarna och det Internationella Konståkningsförbundet lovordade arenaområdet, hotell, transporter och Stockholm. De vill gärna komma tillbaka snart så nu arbetar vi vidare med att tillsammans titta på fler möjliga mästerskap att söka.

Varmt tack till alla er partners som har varit med och arbetat för att göra EM i Konståkning till en succé i Stockholm!

Vill du läsa mer om effekterna av evenemanget så hittar du det här i den rapporten som togs fram!