Besökare ger besökare

sabine_harordet_640x315

En gammal sanning säger att en nöjd besökare eller kund berättar om sina erfarenheter för 4 personer och en missnöjd för 10 – man pratade om hur det talade ordet spred sig ”word of mouth”. Idag pratar man om det nya begreppet ”word of mouse”, dvs att besökare sprider sina erfarenheter via en ”datormus” och via olika digitala kanaler där spridningen är långt mycket större än det talade ordet. Besökare väljer också i allt större utsträckning destination beroende på andras upplevelser. Vad betyder det för en destination?

Det betyder att vi tillsammans måste leverera den bästa möjliga upplevelsen. Besökares samlade erfarenheter skapar helheten och varje möte gör skillnad. Stockholm uppfattas idag som trendigt, innovativt och omtänksamt och besökarens förväntningar uppfylls på ett strålande sätt. Hela 87% skulle kunna tänka sig att rekommendera Stockholm till andra. Det är den bästa marknadsföringen vi kan få, och det vill vi se mer av.

Ibland handlar service om den där extra kunskapen – om att berätta något utöver det kunden frågar efter men som gör stor skillnad. Ibland handlar det om ett extra leende och känslan att få någon att känna sig extra välkommen. Stockholm Visitors Board har under våren genomfört ett antal inspirationsutbildningar i Stockholmskunskap. Vi har träffat över 200 personer som arbetar i front och som möter våra besökare. Vi vill ge möjlighet att lyfta blicken och att se sin roll i ett större Stockholmsperspektiv, att inspirera till ännu bättre service och ge kunskap om allt spännande som Stockholm har att erbjuda. Under våren har vi också diplomerat nya Stockholmsguider som på bästa sätt tar hand om Stockholms besökare och gör deras vistelse så bra som möjligt.

Något som andra destinationer plockar upp just med tanke på strålande leverans är olika sätt att involvera lokalbefolkningen som ambassadörer för destinationen. Hur får vi stockholmaren att jubla när spårvagnen till Djurgården är full av turister, när infarterna till arenorna är svårframkomliga eller när stan är avspärrad för ett idrottsevenemang? Jag tror att det bästa är att börja med sig själv. Vi är idag över 22 000 personer som arbetar i besöksnäringen i Stockholm. Sprid just din kärlek till Stockholm – till besökare, till dina vänner som arbetar med helt andra saker och så klart även till potentiella besökare till exempel via @visitstockholm på Facebook, Twitter eller Instagram. Tillsammans skapar vi de allra bästa ambassadörerna som sprider sin kärlek till Stockholm vidare.

Bifogat hittar ni som vanligt en uppdaterad aktivitetslista för de kommande tre månaderna. Klicka här!

Hälsningar Sabine
Chef Turistservice