52nd ICCA Congress i Shanghai

Den 1-6 november deltog SCB, genom Henrik von Arnold, på International Congress & Convention Associations (ICCA)  årliga kongress, som i år gick i Shanghai.

Så här säger Henrik: Till min glädje var det ytterligare ett 15-tal svenskar på plats, bland annat representant från Choice/Clarion, bland de nästan 1000 delegater som deltog. Tillsammans med två internationella organisationer höll jag ett seminarium om bidding. Mycket intressant och lärorikt – åtminstone för mig.

Nästa års ICCA kongress går i Antalya i Turkiet. Jag föreslår att våra Stockholmspartners som är medlemmar i ICCA reser dit. Även om en del av innehållet inte alltid känns nytt, så erbjuder nätverkandet stora möjligheter till kunskapsinhämtning och också utväxling av affärer.

Några lärdomar från kongressen enligt Henrik::

Stockholm har enligt Reputation Institute ett sällsynt gott rykte i världen. Endast ett par städer ligger på samma nivå som oss.

Etik och moral i affärer blir allt mer centrala, så även i andra delar av världen. Den svenska ”naiviteten” och ”ett handslag är ett avtal” är inte så dåligt på lång sikt, tror jag.

Konkurrensen – både prismässigt och kvalitetsmässigt – från Asien och mellersta Östern blir allt tydligare. Allt oftare ser vi destinationer som med statligt stöd kan slå sig in på marknaden och ta marknadsandelar (sker också i ”nya destinationer” i Europa).

De kinesiska företagsmöteskunderna är på rull. Stockholm räknas som en andrahandsstad för tillfället, men jag är övertygad om att vi måste lära oss ”hantera” kinesiska kunder inom 3 – 5 år.