470 000 kryssningspassagerare väntas till Stockholm under 2014

Idag anlände säsongens första kryssningsfartyg Discovery till Stadsgården. Stockholm är en populär kryssningsdestination för både rederier och kryssningspassagerare. Under 2014 beräknas 274 internationella kryssningsfartyg med sammanlagt cirka 470 000 passagerare lägga till i Stockholms Hamnar.

Stockholm fortsätter att växa i popularitet
Både rederier och kryssningsresenärer betygssätter Stockholm som en av de populäraste destinationerna i världen. Förra året vann Stockholm pris som bästa destination i Europa, när kryssningsresenärerna själva får välja, i konkurrens med de norska fjordarna, Sankt Petersburg, Barcelona och Venedig. Priset delades ut av tidningen Cruise International.

Så här säger Henrik Ahlqvist, Hamnstyrman och marknadsansvarig för passagerartrafik, Stockholms Hamnar:

– De senaste årens satsningar på moderna kryssningsterminaler, uppfräschning av kajer och det goda samarbetet i Stockholm Cruise Network har gjort Stockholm allt mer attraktivt för de internationella kryssningarna.

Stockholms utbud utvecklas
Stockholms stora utbud av aktiviteter passar såväl de som söker organiserade turer och de som vill upptäcka Stockholm på egen hand. Och aktörerna inom Stockholm Cruise Network produktutvecklar ständigt för att nå nya målgrupper, exempelvis barnfamiljer, incentive- och hbt-segmenten.

Så här säger Claudia Quas, projektledare Stockholm Cruise Network:

– Kryssningspassageraren väljer Stockholm för allt vad den har att erbjuda oavsett om det är mat, museer, design, shopping eller musik. Tack vare sin kompakta storlek är staden en perfekt kryssningsdestination för såväl dagsanlöp eller turnarounds

Stockholm är en populär destination för kryssningspassagerare. En färsk undersökning visar att 97% av passagerarna går i land i Stockholm och tillbringar i genomsnitt 5,9 timmar på land, jämfört med ett europeiskt genomsnitt på 87% och 4,8 timmar.

– Stockholms hotell och attraktioner betraktas som högklassiga och staden får högt betyg av passagerarna på utflykter. Stockholm fortsätter också varje år att locka passagerare med nya attraktioner och evenemang, säger Claudia Quas.

Starkt miljöfokus i Stockholm
Stockholms Hamnar är en av få hamnar i världen som kan ta emot svart- och gråvatten och under vintern har flera mottagningsanläggningar förbättrats avsevärt.

Alla väntade kryssningsanlöp finns med i fartygslistan på Stockholms Hamnars webbplats samt i appen CruiseSthlm som du laddar ner gratis från Appstore och Google Play för Iphone och Android telefoner.

Fakta internationell kryssningstrafik i Stockholms Hamnar

Antal År 2012 År 2013 År 2014
beräknat antal
Kryssningsfartyg 275 279 274
Passagerare 469 000 485 000 470 000

För ytterligare information kontakta gärna Claudia Quas.

Stockholm Cruise Network är ett partnerbaserat samarbetsprojekt bestående av Stockholm Visitors Board, Stockholms Hamnar, Swedavia samt ett 30-tal partners som representerar turoperatörer, hamnagenter, hotell, attraktioner och transporter. Syftet med nätverket är att tillsammans marknadsföra samt utveckla Stockholm som kryssningsdestination.